OBGB Nieuwsbrief November 2018
 
Eindejaarsbijeenkomst OBGB bij MS Schippers op donderdag 6 december

OBGB-lidbedrijven hebben per e-mail een uitnodiging ontvangen voor de Eindejaarsbijeenkomst die dit jaar plaatsvindt bij MS Schippers aan Rond Deel 12 te Bladel. We hebben op dit moment reeds 80 aanmeldingen voor deze traditionele bijeenkomst die gericht is op m.n. een informeel samenzijn en sluiten daarmee het OBGB-jaar af. 

MS Schippers geeft een presentatie over de firma die al 50 jaar een enorme 'Passion for Farming' heeft. Ook hebben wij een primeur: de jury, bestaande uit Lambert van Erp, Hans van Voskuijlen en Frits Oomen maakt tijdens deze avond bekend wie van de genomineerde ondernemers de OBGB Werkgeversbokaal 2018 in ontvangst mag nemen! 

Aanmelden is nog mogelijk uiterlijk vrijdag 30 november 2018 door middel van een e-mail aan info@obgb.nl. Klik hier voor de uitnodiging. 
 
Rondleiding bij VDL VDS Gereedschapsmakerij voor OBGB-ers

Het bedrijfsbezoek aan VDL VDS/Gereedschapmakerij vond plaats op 21 november. Het was een bijzonder boeiende kennismaking met één van de vele bedrijven van de VDL Groep. Collega-ondernemers luisterden met grote interesse naar de uitleg van Pieter Aarts, directeur van VDS/Gereedschapsmakerij.

VDL is voor velen bekend en toeleverancier voor veel bedrijven over de hele wereld. Het familiebedrijf hoopt dit jaar de 6 miljard euro omzet aan te tikken. VDS/Gereedschapmakerij is een groot en wezenlijk onderdeel van het bedrijf en de OBGB-ers namen een kijkje in de keuken door middel van een rondleiding. Een verslag van de rondleiding leest u hier
 
Goed bezocht Ondernemerscafe bij Ten Vorsel

Op dinsdag 27 november 2018 vond de 19e editie van het Ondernemerscafé gemeente Bladel plaats. Ruim 90 ondernemers werden van harte welkom geheten op Landgoed Ten Vorsel te Bladel. Na twee korte presentaties over Landgoed Ten Vorsel en de legende van Zwarte Kaat, nam Twan de Bie van de PALI Group de aanwezigen mee op weg naar de 'Veehouderij van de toekomst'.

PALI Group, in 1959 opgericht als Paridaans- Liebregts B.V., heeft echte Kempische roots. Sinds dit jaar is het bedrijf gevestigd op de Sleutel in Bladel, als Jabba Mest B.V.. Klik hier voor een kort verslag van de avond. 
 
Werkzaamheden op kruispunt Raambrug en Hallenstraat in week 49

In week 49 zal de firma Kanters rioleringswerkzaamheden uit gaan voeren op bedrijventerrein de Sleutel in opdracht van gemeente Bladel. Dit alles in het kader van het project Waterbestendige bedrijventerreinen.

Werkzaamheden gebeuren op het kruispunt Raambrug en Hallenstraat. De start van de werkzaamheden vindt plaats op maandag 3 december 2018 (mits het weer het toelaat) en zullen ongeveer een week duren. Klik hier voor het verkeersplan; een brief naar de bedrijven die gevestigd zijn in de omgeving is ook in te zien. Mochten er vragen zijn, dan kunnen deze gesteld worden aan de personen die in de brief vernoemd worden.
 
Een eigen onderneming starten

Het ondernemerschap vraagt om een gedegen voorbereiding, die veel tijd, geld en problemen kan besparen. Provincie Noord-Brabant en het Huis van De Brabantse Kempen helpen startende ondernemers in de Kempen daarom een handje op weg. In februari 2019 starten zij weer met een cursus voor startende ondernemers of ondernemers met uitbreidingsplannen uit de Brabantse Kempen regio. De lessen worden praktijkgericht gegeven met behulp van ervaren ondernemers die langs komen en de deelnemers uitdagen om inzicht te krijgen in diverse aspecten van het ondernemerschap. 

Er zijn tien praktijkgerichte workshopavonden, er is begeleiding door een coach en er worden netwerkbijeenkomsten georganiseerd. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie en de inzet van deskundigen. Hierdoor kan de cursus worden aangeboden voor slechts 302,50 euro incl. BTW. Voorgaande jaren namen al 161 startende ondernemers deel aan de cursus. Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het Huis van de Brabantse Kempen via wvdpol@brabantsekempen.eu of 0497-512273
 
 
Werkgroepen de Sleutel

Na de zomer zijn drie werkgroepen van start gegaan op basis van de conclusies in het businessplan voor bedrijventerrein de Sleutel. Deze drie werkgroepen bestaan in totaal uit ongeveer 15 ondernemers die samen werken op het gebied van: 
- Duurzaamheid
- Uitstraling van het bedrijventerrein naar een hoger niveau brengen
- Verkeer en vervoer op orde. 

Gemeente Bladel en OBGB faciliteren de ondersteuning van de werkgroepen en inmiddels hebben alle werkgroepen een ondernemer als voorzitter. Een greep uit de onderwerpen die besproken worden: collectieve inkoop van zonnepanelen en energie-advies, het ophalen van pallets, uniforme bedrijfsnaamborden, een gevelrenovatiefonds, het collectief (laten) reinigen van gevels, gezamenlijke reclameuitingen en het bouwen van een carpoolsysteem. Er zijn veel ideeen ontstaan; de werkgroepen gaan nu aan de slag met vooronderzoeken en het maken van een keuze welke zaken daadwerkelijk opgepakt gaan worden. 
 
Eindhoven Brainport bij KSE en Berlingr

Vrijdag 26 oktober 2018 is de gemeenteraad, het college van B&W en het bestuur OBGB op uitnodiging van Brainport Eindhoven op bezoek geweest bij KSE Process Technology en Berlingr. Ze werden rondgeleid door deze mooie bedrijven en kregen te zien wat deze twee Kempische bedrijven te bieden hebben.

Een inspirerende middag die het belang van de industrie voor de gemeente Bladel weer op de kaart heeft gezet. Met zo’n 6000 tot 7000 arbeidsplaatsen op de bedrijventerreinen is het de grootste werkgever van de gemeente. Iets om trots op te zijn en uit te bouwen naar de toekomst toe in de vorm van een toekomstbestendige en slimme maakindustrie.

Jaarlijks publiceert Elsevier in samenwerking met Bureau Louter de uitgave Toplocaties. Op basis van een aantal gegevens stelt Bureau Louter scores vast voor drie economische punten; het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding daarvan, de toegevoegde waarde van alle arbeid en het aantal startende bedrijven. De Kempen scoort een 7,5 en behoort daarmee tot de top 3 hardst groeiende regio's in Nederland in 2012 tot 2017.
 

www.obgb.nl
info@obgb.nl
OBGB

Secretariaat OBGB
Postbus 52
5530 AB Bladel