OBGB Nieuwsbrief Januari 2020
 
Bedrijfsbezoek Van Ham Tenten & Podia

We blikken terug op een fantastisch bedrijfsbezoek aan Van Ham Tenten & Podia B.V. met  ruim 130 OBGB-lidbedrijven. Speciale dank aan Martijn van den Broek en zijn Helden voor de gastvrijheid en de rondleidingen! 

Dit alles werd gecombineerd met een krachtige en bondige presentatie door Tommy Huijbregts en Dennis Huijbregts over het glasvezelnetwerk van Brofiber en een paneldiscussie over duurzaamheid onder leiding van Richard Theuws. Het nieuwe pand van Martijn van den Broek is energieneutraal, waarbij hij ook voor relatief eenvoudige oplossingen heeft gekozen. Wethouder Fons d'Haens gaf aan vooral voor een versoepeling van de regels omtrent duurzame energiekwesties te kiezen. Dave Lusthof van Cinergie bezoekt veel bedrijven waarbij zonder al te veel investeringen toch fraaie besparingen vallen te behalen. 

In de prachtig aangeklede feestlocatie met foodtrucks van H&R Catering werd door de ondernemers gezellig afgesloten onder het genot van een hapje en drankje. Een topavond met hart en zeil! 
 
Plattegrond AED-apparatuur en vluchtroutes

In juni 2019 is een update (versie 4) van de plattegrond verstuurd als bijlage bij de Parkmanagement Nieuwsbrief naar alle bedrijven en bewoners op de bedrijventerreinen gemeente Bladel. De KVO-werkgroep is voornemens om in het voorjaar een update te maken omdat een aantal bedrijven aangegeven hebben hun AED-apparaat ook graag vermeld te hebben op de plattegrond. 

Inmiddels is niet alleen bij bij Autoschade Bleijenberg (Hapert) en bij Tristar (Bladel) maar ook bij het nieuwe pand van Van Ham Tenten & Podia AED-apparaten geplaatst die voor iedereen altijd toegankelijk zijn. Dit is mogelijk gemaakt vanuit het KVO project. Beschikt u over een AED-apparaat en wilt u deze - in geval van nood - ter beschikking stellen? Dan voegen wij deze graag toe aan de nieuwe plattegronden. Stuur uiterlijk 14 februari 2020 een e-mail met bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer naar hetty@obgb.nl. 
 
 
Duurzame inzetbaarheid logistiek

In de Brainport regio is veel werkgelegenheid en werkgevers hebben moeite om voldoende geschoold personeel te vinden. Als u dit herkent is dit uw kans. Want tegelijkertijd is er een potentieel aanbod. Dit betreft mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zoals statushouders, mensen met een arbeidsbeperking en mensen zonder startkwalificatie. 

KOP participeert daarvoor mede in samenwerking met haar partners Summa College en KempenPlus in het programma “Duurzame inzetbaarheid”, dit om kandidaten en werkgelegenheid aan elkaar te koppelen. Samen met werkgevers zoeken wij naar de juiste match. Het KOP is de uitdaging aangegaan om de komende vier jaar, 200 mensen binnen dit programma aan een baan te helpen. In 2019 is de pilot voor een baan in de techniek, met een plaatsing van 23 mensen succesvol geweest.

Voor een vervolg op deze pilot nodigen wij werkgevers uit, in de sector Logistiek en/of werkgevers die een ‘logistieke’ vacature hebben, voor de bijeenkomst op donderdag 6 februari van 08.00 tot 10.00 uur. Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar lonneke@hetkop.nl. Wij willen die ochtend inhoudelijk ingaan op de belangrijkste doelstellingen binnen het programma “Duurzame Inzetbaarheid” en het traject wat wij komende maanden graag met u willen doorlopen. Graag zouden wij van u een globale schets verkrijgen van de eisen (taken en werkzaamheden) die u aan een logistiek medewerker binnen uw onderneming stelt (voorafgaand aan de bijeenkomst, toe te sturen aan hetzelfde emailadres). 
 
Tree of the year verkiezing 2020

Afgelopen najaar is De Heksenboom in Bladel de winnaar geworden van de Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing 2019. Binnenkort is deze markante boom op Landgoed Ten Vorsel de Nederlandse inzending in de Europese Tree of the Year verkiezing.

Aan de Europese verkiezing doen 16 bomen mee. Natuurlijk zou het ontzettend leuk zijn als Nederland met De Heksenboom deze wedstrijd wint. Neem daarom tussen 1 en 29 februari 2020 even de tijd om te stemmen op De Heksenboom via https://www.treeoftheyear.org.

Let op: er moet ook op een tweede boom gestemd worden. Stem daarom wijs en strategisch om de Heksenboom een nog betere winkans te geven. Vergeet niet uw stem te bevestigen via de e-mail die u daarna ontvangt. Er mag 1 maal per e-mailadres gestemd worden. Vraag dus aan kennissen, vrienden, collega's en familieleden of zij ook willen stemmen.
 
 
Onderzoek naar Kempische Maakindustrie

Het Huis van de Brabantse Kempen voerde recent, in opdracht van het KOP, een praktijkgericht onderzoek uit naar de maakindustrie. Dit onderzoek geeft inzicht in de omvang, samenstelling en de innovatiekracht van de maakindustrie in de Kempen. Het rapport is nu voor iedereen beschikbaar. Het onderzoek is mogelijk gemaakt met financiering van de gemeente Bergeijk, gemeente Bladel, gemeente Eersel, gemeente Reusel – De Mierden en de Metropoolregio Eindhoven.

Het onderzoek heeft inzichtelijk gemaakt hoe de maakindustrie er in de Kempen uitziet: De drie sterkst vertegenwoordigde sectoren in de Kempen zijn Voeding (+/- 10%), hightech Machines (+/- 12%) en Metaal (+/- 49%).  Van de 440 bedrijven zijn er 315 (72%) hightech bedrijven. Samen bieden de maakbedrijven werkgelegenheid aan 6,413 banen (fte). Sinds 2015 is het aantal banen in de maakindustrie gestegen met 16%.

Het onderzoek laat zien dat maakbedrijven in hightech machines en metaal, met 55%, het sterkst vertegenwoordigd zijn. Veel bedrijven zijn direct of indirect als toeleverancier verbonden aan de grote maakbedrijven in Brainport. De hightech maakbedrijven werken veelal in een intensieve (wereldwijde) ketensamenwerking waarin strakke kwaliteits- en servicecondities gelden. Meer dan de helft van de ondernemers van de maakbedrijven profileert zichzelf in een samenwerking door middel van specifieke kennis van materialen en productie(technieken). Uit het onderzoek blijkt verder dat er sprake is van een diversiteit aan innovatiestijlen.

Een van de conclusies is dat er veel innovatiekracht in De Kempen is maar dat deze nu onvoldoende zichtbaar is. ‘Best practices’ kunnen helpen om de innovatiekracht in de Kempen beter zichtbaar te maken. Een aanbeveling uit het rapport is dan ook dat produceren één ding is maar dat het regionaal delen van kennis en ervaringen over innoveren minstens zo belangrijk is. Marketing vraagt aandacht. Om de weerbaarheid van de regio te vergroten, maar vooral ook om samen trotser te zijn op alle nieuwe innovaties die in de Kempen ontwikkeld worden. Een digitaal exemplaar van het onderzoek is op te vragen via deze link.
 
Leden voor leden: reclame- en promotiemiddelen van Merchandise.nl

Lidbedrijf Merchandise.nl verzorgt pakkende reclame- en promotiemiddelen voor kleine en grote klanten uit binnen- en buitenland. Van bezoekers aan hun showroom horen ze vaak terug 'Goh, ik had géén idee dat jullie dit ook allemaal doen', en daarom hebben ze een beknopte catalogus gemaakt met 20 producten die (bijna) ieder bedrijf kan gebruiken, van pennen en presentatiemappen tot rollup banners en waterflessen.

Je kunt de catalogus hier downloaden of meer lezen op de website: https://merchandise.nl/product/twintig-producten-die-bijna-elk-bedrijf-kan-gebruiken/

Leden van OBGB krijgen tot 1 april 5% korting op hun bestellingen. De showroom van Merchandise.nl is iedere werkdag tussen 8.30 en 16.30 te bezoeken. 
 

www.obgb.nl
info@obgb.nl
OBGB

Secretariaat OBGB
Postbus 52
5530 AB Bladel