Design, functionaliteit en flexibiliteit: Buzzi.Space opent de deuren voor OBGB

geplaatst op maandag 5 oktober 2015

Ieder halfjaar bezoekt OBGB een van de lidbedrijven. Op 1 oktober 2015 viel die eer te beurt aan Buzzi.Space Manufacturen B.V. in Bladel, producent en designer van onder andere meubelen, modulaire werkplekken, en geluiddempende wanddecoraties.


3D lijmen
Het verhaal van Buzzi.Space is bijzonder. Zo vertelt Jeroen Roijakkers, die samen met zijn zus Judith het bedrijf nu leidt. Na een kort openingswoord van OBGB-voorzitter Frits Oomen neemt Jeroen het woord. “Wij heetten eerst Pianka”, blikt hij terug. “Dat was het bedrijf van mijn ouders. Pianka is Pools voor schuim; we maakten toen veel caravankussens en toebehoren, en we hadden veel klanten in Polen zitten.” Toen in 2007 haar grootste klant ineens wegviel, kreeg het bedrijf het zwaar te verduren. “We hadden net in een 3D-verlijmingsmachine geïnvesteerd”, zegt Jeroen. “We hadden het moeilijk, totdat we op een beurs met Steve Symons van het Belgische bedrijf Buzzi.Space in contact kwamen. Hij zocht nog een productiebedrijf dat vorm kon geven aan zijn plannen.”
 

Geloof
Het bedrijf geloofde in de innovatie van 3D, en dat betaalde zich uit. In een partnerschap met Buzzi.Space veranderde de naam van Pianka in morfOworx, en nu heet het bedrijf ook Buzzi.Space. In Bladel worden de producten gemaakt die op het hoofdkantoor in Antwerpen bedacht worden: van kantoormeubelen en -interieur tot geluiddempende wandelementen.

De aanwezige OBGB-ers, zo’n veertig in getal, wilden dat alles wel eens zien. Ze vertrokken in groepjes op rondleidingen door het bedrijf, gevestigd op twee locaties op industrieterrein De Sleutel in Bladel. Ze volgen de productielijn, die begint met het snijden van schuim (voor in de kussens en panelen) en het snijden en naaien van de stof, waar het schuim in komt. Dit wordt vervolgens gecombineerd met een houten of metalen constructie, om zo het eindproduct te vormen. Een mooie combinatie van design, functionaliteit en flexibiliteit.
 

Delen om te vermenigvuldigen
Ook kreeg men de vermaarde 3D-verlijmingsmachine te zien, maar dichtbij mocht men niet komen. “Dit is immers het geheim van de smid”, glimlacht rondleider Jorg. Buzzi.Space werkt met veel verschillende materialen. “Die laten we zo veel mogelijk uit de regio komen”, vertelt Jorg verder. “We zijn bewust bezig met dat soort dingen. Bovendien is het handig om leveranciers in de buurt te hebben als je ineens iets nodig hebt.” In zijn openingswoord sprak Jeroen Roijakkers over ‘delen om te vermenigvuldigen’. Nu wordt duidelijk waarom.

Stijn Lamers voor PC55, www.pc55.nl

 Archief