Demonstratie camerabeveiliging op Kempisch Bedrijvenpark

geplaatst op zaterdag 16 juni 2012

Enkele weken geleden gaf OBGB (Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel) al aan dat het veilig ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, met de uitreiking van de KVO/OBGB-trofee. Ook het Kempisch Bedrijvenpark loopt voorop als het gaat om veiligheid. Dinsdag 5 juni 2012 was er op het KBP een demonstratie van camerabeveiliging anno 2012, waar de mogelijkheden duidelijk werden van de technologie en van de samenwerking met andere bedrijventerreinen.
 

Veilig netwerk
Direct bij aankomst in het infocentrum van het KBP is te zien dat de komst van gasten van verre zichtbaar is. Er is namelijk een proefopstelling gemaakt met verschillende camera’s: er staat bij de Smaragdweg een mast met twee camera’s, een dome en een vaste. Arthur Kluitmans en Klaas de Boer van het bedrijf Aivex hebben dit in opdracht van KBP en OBGB gerealiseerd en zullen later ook een presentatie geven.KBP-directeur Piet Tulner opent de bijeenkomst, die niet druk bezocht is maar daarom zeker niet minder interessant. “Camerabeveiliging was vanaf het begin iets dat we wilden op het KBP”, vertelt hij, “de doelstelling is om een modern en duurzaam bedrijventerrein af te leveren, en camerabewaking is daar een vitaal onderdeel van.” Momenteel worden de bedrijventerreinen in de gemeente Bladel beveiligd middels surveillance-auto’s, wat niet alleen minder effectief is, maar ook duurder. Camerabeveiliging vergt een investering die zich in de loop der jaren terugbetaalt.

Namens OBGB is parkmanager Hetty Maas aanwezig, die onderschrijft dat ook de werkgroep veiligheid van OBGB bezig is te kijken naar camerabeveiliging. “We werken met het KBP samen op dit gebied”, legt ze uit, “er is veel animo onder de OBGB-leden om over te stappen op camerabewaking.” Ook de ondernemers in de gemeente Eersel zijn enthousiast over een mogelijke samenwerking, bijvoorbeeld op het nieuwe bedrijventerrein Meerheide III. Eventueel zou ook Reusel mee kunnen doen om zo op Kempisch niveau de veiligheid van bedrijventerreinen omhoog te krikken.


Verschillende beelden
Voorafgaand aan de demonstratiemiddag is er enkele weken geleden een proefsessie uitgevoerd op bedrijventerrein De Sleutel in Bladel en op het KBP. Zowel overdag als ’s nachts zijn met een mobiele cameramast tests uitgevoerd, De huidige proefopstelling op KBP is aangesloten op het glasvezelnetwerk van KBP. Hierdoor konden de twee deskundigen van Aivex haarscherpe HD-beelden in real time tonen aan de bezoekers.

In het infocentrum is een zelfde opstelling geplaatst als in een alarmcentrale of meldkamer, met verschillende monitoren en de slimme toepassingen waarmee de camera’s eenvoudig te besturen zijn. “Dankzij HD-camera’s en het glasvezelnetwerk kunnen we zeer scherpe beelden aflezen”, vertelt Arthur, “daarnaast zijn tegenwoordig bijna alle camera’s standaard uitgerust met autofocus. Deze automatische terugschakeling naar zwart-wit geeft een beter resultaat als het donker wordt, en detecteert daardoor eenvoudig verdachte zaken in het donker.”

Klaas de Boer vult aan: “Hiervoor zijn zogenaamde tripwires in te stellen. Zo’n tripwire is op allerlei manieren in te stellen en kan aangepast worden aan bijvoorbeeld openingstijden van het bedrijventerrein. Na een melding van een tripwire kan actie ondernomen worden.” Dit is het grote voordeel van camerabewaking: er is de hele nacht controle, maar niemand hoeft de hele dag naar monitors te turen. Dat scheelt ook in de tarieven ten opzichte van surveillance.

Elke camera heeft verschillende mogelijkheden en eigenschappen. Een dome-camera kan in 180 graden filmen. Een vaste camera is gericht op een vastgesteld punt en er kan een tripwire ingesteld worden. Een kentekencamera is alleen gericht op de nummerplaten van voertuigen en vergelijkt deze met een ‘blacklist’ van verdachte voertuigen. “Maar beveiliging is meer dan alleen camera’s ophangen en wachten”, zegt Alex tenslotte, “je kan ook infrastructureel maatregelen nemen door bepaalde zandweggetjes ontoegankelijk te maken voor auto’s. Ook ondernemers zelf moeten preventieve maatregelen nemen op hun terrein.” Camera’s zijn vooral een goed hulpmiddel dat een digitaal hekwerk vormt.


Planning
Het was een interessante bijeenkomst die voor Piet Tulner en het KBP (en wie weet ook het OBGB) een traject inluiden. “We gaan nu samen met OBGB inventariseren wie we welke camera’s waar willen laten plaatsen”, concludeert hij, “daarna moeten we kiezen wie de data gaat uitlezen en welke instanties in geval van problemen erop af moeten.” Samen met de ondernemers willen we de bedrijventerreinen in de gemeente Bladel een stuk veiliger maken.

 

Bron: PC55, Stijn Lamers. Www.pc55.nlArchief