Dementie en ondernemers in de gemeente Bladel

geplaatst op vrijdag 8 februari 2013

Dementie is meer dan vergeten alleen. Mensen met dementie verliezen de grip op de werkelijkheid. Ook lijden zij vaak onder aanvallen van agressie, lusteloosheid, onrust, dwaalgedrag, angst en hallucinaties. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met deze ongeneeslijke ziekte. Zo niet, dan is de kans groot dat u er alsnog mee te maken krijgt.


In onze gemeente hebben inmiddels een aantal organisaties en individuen de koppen bij elkaar ge-stoken om zich in te zetten voor een dementievriendelijke gemeenschap.Het netwerk bestaat uit P. Morsink (huisarts), J. de Corte en E. de Raad (GOW Welzijn), A. Pijnenborg en M. Waalen (Zorgcoöperatie Hoogeloon), A. van Oorschot en M. Engel (ZuidZorg), D. Engels en L. van Erp (RSZK), J.Veldhuizen en H. Antonise (gemeente Bladel), H. van Nassau (ZET), M. van de Ven (Alzheimer Nederland / lokaal), H. Fleerakkers en A. Poppeliers (Dienstencentrum Kloostertuin Hapert).
 

Mensen met dementie komen dagelijks – net als u en ik – in een van de vele winkels, zitten op terrasjes of eten in een restaurant. Zij gaan naar de bank, de markt en de kapper. In een dementievriendelijke omgeving kunnen mensen met dementie dit zo lang mogelijk op een prettige en veilige manier blijven doen. Soms merken winkeliers wel eens dat er iets niet pluis is omdat mensen bijvoorbeeld twee maal daags dezelfde boodschappen komen halen of vergeten te betalen. Hoe ga je daarmee om als winkelier? Wat kan u als lokale ondernemer betekenen voor iemand met dementie?

Wij willen het voor mensen met dementie, hun naasten én natuurlijk de ondernemers zelf zo aange-naam mogelijk maken. Het netwerk is daarom op zoek naar lokale ondernemers met passie! Ondernemers die in ons netwerk mee willen denken en praten over eenvoudige initiatieven die ontplooid kunnen worden in onze gemeente om onze ambities te verwezenlijken. Help ons mee te voorkomen dat mensen met dementie uitgesloten worden uit het leven in onze gemeenschap.
 

Op 18 april ontvangen wij in Bladel alle andere koplopergemeenten uit Brabant, Limburg en België. Het thema is ‘onverwachte ontmoetingen’. Het zou prachtig zijn als we daar alvast kunnen laten zien hoe wij samen met onze ondernemers optrekken om mensen met dementie een volwaardige plek te geven in hun omgeving.
 

Bent u die ondernemer die het aandurft? Mail dan voor 21 februari naar j.veldhuizen@bladel.nl of bel (overdag) 361622 (H.Antonise). Voor meer info over onze dementievriendelijke gemeente: www.bladel.nl/dementie

 Archief