16e editie Ondernemerscafe: innovatief en duurzaam vervoer

geplaatst op donderdag 11 mei 2017

Op 9 mei 2017 bezochten ruim 180 ondernemers de 16e editie van Ondernemerscafé Gemeente Bladel. Bezoekers konden voorafgaand aan de presentaties in de KempenTech tent op het Kempisch Bedrijvenpark een kijkje nemen en een ritje maken in één van de zeer comfortabele met groen aangedreven elektrische bussen uit de nieuwe Hermes-vloot.


Hermes-directeur Juul van Hout sprak over het tot stand komen van dit ‘sexy’ product, wat onderdeel uitmaakt van de grootste emissievloot van dit moment. In samenwerking met VDL Groep zijn inmiddels veel, zo niet alle uitdagingen overwonnen. De relatief korte maximaal te berijden afstand met een volle accu  (zo’n 75 km ofwel drie uur) zorgde voor veel hoofdbrekens. Alleen met een heel strak schema waarbij iedere tien minuten een bus van het busstation Neckerspoel naar de remise in het centrum van Eindhoven rijdt om daar opgeladen te worden, lukte het om het aantal aan te schaffen bussen in aanvang te minimaliseren. ‘Er ligt een plan om nog meer elektrische bussen aan te schaffen en gestaag te werken naar een totale emissie vrije vloot (red.: 200 voertuigen)’, aldus van Hout.
 

Marktleider op het gebied van elektrische bussen, VDL Groep, is leverancier van de grootste vloot elektrische bussen van Europa: 43 stuks. Het overschakelen van dieselbussen naar elektrische bussen vraagt vooral ook een andere manier van rijden door de chauffeurs. Een compleet andere manier van werken die vraagt om een aangepast automatiseringssysteem, vernieuwde opleidingen, maar ook continue verbetering van de bustechniek in samenwerking met VDL Groep.
 

Willem van der Leegte, president-directeur VDL Groep, nam de aanwezigen in vogelvlucht mee in de ontwikkelingen rondom de VDL Groep. Dat de Kempen een essentiële rol speelt en blijft spelen staat boven kijf: ‘De Kempische cultuur past bij VDL: no nonsens, hard werken en…’ volgens Van der Leegte, ‘ook  af en toe een feestje.’ VDL Groep zet sterk in op E-mobiliteit waarbij kennis en ontwikkeling over slimme mobiliteit wordt gebundeld bij VDL Enabling Transport Solutions, en vervolgens in de bedrijvengroep wordt uitgerold. Naast kennisontwikkeling en activiteiten op het gebied van energielevering, -opslag, autonoom rijden en waterstoftechnologie, wordt duidelijk dat de rol van VDL Groep steeds meer verandert. Waar deze eerst ‘sec’ busproducent was, verandert deze rol steeds meer in die van een dienstverlenende partner. De pérfecte fit met een resultaat om trots op te zijn: het meest moderne streekvervoer van Europa.

Het Ondernemerscafé wordt twee keer per jaar georganiseerd door Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel (OBGB), Bladel Centrum, MKB Hapert- Hoogeloon, Land van de Zaligheden, ZLTO en gemeente Bladel. 

 Archief