ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Vrouwennetwerk OBGB 14 mei 2019: Komt een paard bij de dokter

Vrouwennetwerk OBGB te gast bij Paardenartsen Brabant

De titel van dit artikel zou kunnen doen vermoeden dat vrouwen vergeleken worden met paarden maar dat is allerminst waar. Eigenlijk had er moeten staan: er komt een vrouw bij de paardendokter maar ook dat zou een verkeerde associatie kunnen oproepen. Maar toch is dat precies wat er 14 mei gebeurde: er kwamen veertig vrouwen op bezoek bij de paardenarts in Reusel.

Man bij Vrouwennetwerk
Elke keer bij het brainstormen naar nieuwe onderwerpen voor de Vrouwennetwerkavond van OBGB, wordt gekeken naar interesses van vrouwen en contacten in het eigen netwerk. De link vrouwen en paarden – ook wel paardenmeisjes genoemd – is snel gelegd en de broer van Marion Jansen-Borgmans is paardenarts. Aan hem de eer om als man te vertellen over zijn werk; een unicum voor het Vrouwennetwerk waar doorgaans de vrouwen het verhaal vertellen. Harm Borgmans was boeiend in zijn betoog over het ontstaan van paardenartsenpraktijk aan de Hulselsedijk in Reusel. Hoe hij tot de keuze kwam om dierenarts te worden: paarden stonden altijd centraal in zijn leven en er was maar één keuze voor hem. Focus, doorzetten en ‘waar een wil is, is een weg’ deden de rest.

Ondernemer
Cijfers van de universiteit laten zien dat maar liefst 90% van de studenten vrouw is. Vrouwen willen ’t liefst paardenarts of dierenarts voor gezelschapsdieren worden. Vandaar dat er inmiddels een redelijk overschot aan paardenartsen is en die studierichting momenteel afgeraden wordt door de universiteit.  Harm benadrukte dat dierenartsen opgeleid worden als arts en niet als ondernemer, terwijl de meeste dierenartsen dat inmiddels wel zijn. De dierenartsen praktijk Dierenartsen Midden Brabant waar Paardenartsen Brabant onder valt, telt elf achttien dierenartsen en een veelvoud aan ondersteunend personeel. Dat is nodig om de concurrentie een stap voor te blijven en de beste  Deze omvang is nodig om de 24/7 zorg te kunnen bieden. Bij de praktijk is elke paardenarts gespecialiseerd in bijvoorbeeld gebitsverzorging, gynaecologie, chirurgie of radiodiagnostiek.

Borrel
Na de interessante presentatie op manege de Meulenhaoi, liepen de dames naar de praktijk voor een live-demonstratie wondverzorging bij één van de patiënten en een gezellige netwerkborrel om nog even na te praten over de dagelijkse werkzaamheden en alles wat dames verder bezighoudt