ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Op weg naar de veehouderij van de toekomst

Op 27 november 2018 kwamen ongeveer 90 ondernemers naar de 19e editie van het Ondernemerscafé Gemeente Bladel. Op Landgoed Ten Vorsel kregen zij te horen welke kansen de legende Zwarte Kaat te bieden heeft en hoe de veehouderij van de toekomst eruit ziet.
 

Rob Raijmakers, beheerder van Landgoed Ten Vorsel, opende de avond met een introductie over het landgoed. Hij nam de aanwezigen mee van de geschiedenis van het Landgoed naar de huidige situatie waarbij duurzaamheid en educatie hoog in het vaandel staat. Vervolgens nam Rene Veldhuizen, manager TIP kantoor Bladel, het woord. Hij ging in op het verhaal van Zwarte Kaat. Een mooie volksverhaal, enigs-zins aangedikt, maar wel eentje van deze streek. TIP is bezig om, samen met ondernemers, het verhaal recreatief gezien vorm te geven en hier thematisch arrangementen en belevingen op te zetten. En dat biedt voordeel aan de streek en vooral ook aan ondernemers!

 

Als laatste namTwan de Bie, woordvoerder PALI Group en directeur Jabbamest, het woord. Hij namde aanwezigen mee in de geschiedenis van de PALI Group waarbij het bedrijf uiteindelijk het gehele traject van kalf tot leer in eigen beheer doet. Zodra het kalf in de keten komt hebben ze controle op o.a. dierenwelzijn, voeding en veiligheid wat de kwaliteit ten goede komt. In oktober 2017 is Jabbamest opgericht waarbij er op een innovatieve manier gekeken wordt naar het verwerken van mest. Provincie stelt nieuwe regels aan o.a. ammoniak afstoting, maar Twan de Bie geeft aan dat in de uitwerking hiervan en-kel gekeken wordt naar de reductie en niet naar het totaal. Jabbamest doet dit wel, en pakthet probleem bij de bron aan wat ook ten goede komt aan o.a. dierenwelzijn. Hij lichtte hun aanpak toe, waarbij men kijktnaar bijvoorbeeld het samenvoegen van technieken, voeding maar ook de coating van vloeren. Uit-eindelijk levert de aanpak vele voordelen op, ook op gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en minder transportbewegingen. Na een korte vragenronde werden de aanwezigen uitgenodigd voor de netwerk-borrel op de unieke locatie.
 

Het Ondernemerscafé wordt twee keer per jaar georganiseerd door Ondernemersvereniging Bedrijven-terreinen Gemeente Bladel (OBGB),Bladel Centrum, MKB Hapert, Land van de Zaligheden, ZLTO en gemeente Bladel.