ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Ontbijtbijeenkomst KSE 12 oktober 2017

Veiligheid in de onderneming: Drukbezochte ontbijtsessie OBGB geeft stof tot nadenken

Een drukbezochte ontbijtsessie bij KSE  Process Technology, georganiseerd door OBGB. Voor Ger Baken was het de eerste keer dat hij als voorzitter de aanwezigen welkom mocht heten en hij deed dat voor een zeer boeiende bijeenkomst waarbij veiligheid in de aandacht stond.

KSE Process Technology
Een korte presentatie van René Smulders van KSE ging over de machinebouw en procesautomatisering over de gehele wereld en digitalisering speelt daarbij een hoofdrol. Vanuit Bladel worden de processen gemonitord en gestuurd in de bedrijven waaraan geleverd is. Van Zuid Afrika tot Amerika en van Noorwegen tot Spanje; overal kunnen de medewerkers van KSE de processen begeleiden en aansturen. Daarmee werd direct de link gelegd met één van de volgende sprekers die een uiteenzetting hield over cybercrime.

Veiligheidsregio
Vanuit de veiligheidsregio hield Inge Mikkers een betoog over brandveiligheid. Eenentwintig gemeenten in de regio zijn verenigd in de Veiligheidsregio en de burgemeesters vormen het algemeen bestuur. Inge ging vooral in op de inhoud van het bouwbesluit dat in 2012 van kracht werd en dat normen stelt voor onder andere opslag en materiaalgebruik. De filmpjes en voorbeelden die getoond werden, gaven de aanwezige ondernemers stof tot nadenken. Gedrag blijkt namelijk in bijna de helft van de gevallen de oorzaak van een brand te zijn. Ondernemers werd gevraagd nog eens goed na te denken over maatregelen die genomen zijn om brand te voorkomen en of er een goede RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) is gemaakt. Geen ‘gezellig’ onderwerp voor een bijeenkomst maar wel zéér de moeite waard om eens bij stil te staan.

Cybercrime
René van Etten vroeg de aanwezigen of hun digitale buur wel te vertrouwen is. De gedachte daarachter is dat in deze digitale wereld íedereen je buur is. Anders dan een inbreker die aan de voordeur probeert in te breken, gaan cybercriminelen heel rustig te werk en kan het soms zelfs een klein jaar duren voordat je in de gaten hebt dat er ingebroken is. Een ransomware-aanval is meteen duidelijk maar wat doe je als je computer of – erger nog – je netwerk is gegijzeld. Ga je in onderhandeling met de crimineel of neem je andere maatregelen? Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen dus zorg dat de beveiliging in orde is. Van de 10 miljard euro die jaarlijks aan schade ontstaat door cybercrime, komt 1 miljard bij het MKB vandaan. Denk niet te snel dat er bij jou niets te halen valt. Je leven staat op internet en je digitale buur weet meer van je dan je denkt. Gebruikersgemak blijkt vaak belangrijker dan beveiliging en daar moeten ondernemers zich van bewust worden. Na de presentaties werd er door de ondernemers nog even doorgepraat over de thema’s van de ochtend.