ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Ontbijtbijeenkomst bij Interfocos 29 september 2016 : Effectiviteit in natuur en bedrijf

OBGB nodigde haar lidbedrijven uit voor een gezellig ontbijt bij Interfocos in Bladel. Nadat de inwendige mens goed verzorgd was door Restaurant Crijns, werd toelichting gegeven op een aantal projecten van OBGB, gaf directeur Thomas Luiten een presentatie over Interfocos en pitchten vijf bedrijven hun onderneming in een drie minuten durende presentatie.


Biodiversiteit
OBGB is partner in een samenwerking met Huis van de Brabantse Kempen en de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden. Actiepunt is het vergroten van de biodiversiteit op bedrijventerreinen in Nederland en België. Voor deze regio gaat het om de bedrijventerreinen De Sleutel en De Kleine Hoeven. Er wordt geïnvesteerd in de groene infrastructuur met een betere verbinding tussen de Natura 2000-gebieden tot gevolg. Ondernemingen op de bedrijventerreinen kunnen een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van de grensoverschrijdende infrastructuren. Door middel van vergroening van de particuliere terreinen krijgt biodiversiteit een kans; de gemeenten vergroenen de openbare terreinen en ontwikkelen een ecologische verbindingszone tussen de diverse natuurgebieden.

Waterbeheer
Nauw verwant aan dit thema is het waterbeheer op de bedrijventerreinen. Afgelopen juni bleek, tijdens de meer dan pittige buien waardoor Bladel getroffen werd, dat er nog verbeteringen nodig zijn in het rioolstelsel en de afwatering. Leo Vennix van de gemeente Bladel presenteerde de door de Provincie gesubsidieerde plannen van gemeente Bladel en OBGB – onder andere het aanleggen van stuwen, overstorten, ontlastputten en brede sloten – en nodigde de aanwezige ondernemers uit mee te denken en uit te voeren. Het uiteindelijke doel is om het overtollige regenwater in de gebieden waar het valt op te slaan zodat het in droge perioden gebruikt kan worden. “Alles beter dan het goed bruikbare water naar de Waterzuivering te moeten pompen”, aldus Leo.

Succesvolle bedrijfsstrategie Interfocos
Vijf bedrijven presenteerden zich aan hun collega lidbedrijven: Rabobank De Kempen, Double Vision Interieurprojecten, jouw Pensioenplan, Fysiocenter Bladel en KOP kregen allemaal drie minuten om kernachtig samen te vatten waar ze voor staan. De netwerkbijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door de fabriek van Interfocos. Thomas Luiten, directeur en ambassadeur van ‘Brabants Besten’, is trots op de werkwijze van ‘zijn’ bedrijf en niet bang het ‘geheim’ van zijn succesvolle ondernemingsstrategie te onthullen: het bedrijf wordt gedragen en gestuurd door de werknemers. Ieder kent zijn/haar eigen verantwoordelijkheid en er wordt zeer weinig van bovenaf gestuurd. Er is ingezet op sociale innovatie door mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven in de zelfsturende teams van het bedrijf en 90% van de werkzaamheden worden in eigen huis uitgevoerd. Het team is volledig op elkaar ingespeeld en kan elkaars taken overnemen waardoor een bijzondere vorm van effectiviteit ontstaat. Waar voorheen twaalf weken gewacht moest worden op de levering van één haard, is de doorlooptijdat teruggebracht tot zesuur. Een prachtig bedrijf met trotse werknemers en een mooi product.

 

Tekst door Renate Pijnenburg, PC55 - www.pc55.nl