ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Ondernemerscafe gemeente Bladel 4 april 2018

Op de schouders van mislukking wordt het fundament van succes gelegd
Inspirerend betoog Rob van Gijzel tijdens 18e Ondernemerscafé gemeente Bladel


Het Ondernemerscafé van de gemeente Bladel ging afgelopen week in op de kansen en bedreigingen voor de Kempen. Als gastspreker was oud-Tweede Kamerlid en oud burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel uitgenodigd. In een vlammend betoog prees hij het Brainport netwerk, waarvan hij zelf aan de wieg heeft gestaan. Het Ondernemerscafé vond plaats in de Praktijkschool van het Pius X-College. Aan de reacties van de aanwezige ondernemers te horen, werd de avond als bijzonder nuttig en inspirerend ervaren.

Economisch gunstige regio
Ademloos luisterden de aanwezige ondernemers naar de woorden van Rob van Gijzel. Zijn spreektijd begon met een filmpje uit 2015 waarin hij, volgens voorzitter van OBGB Ger Baken, enkele profetische uitspraken deed over de toekomst van de regio. Van Gijzel blikte terug op het verleden en legde de link met de regio. “Landelijk gezien werd er in de jaren negentig een prognose gedaan dat er in Nederland 100.000 arbeidsplaatsen bij zouden komen in tien jaar tijd. In deze regio zijn in twintig jaar tijd 100.000 banen gecreëerd, een teken dat we in een economisch gunstig gebied wonen.”

Brainport: Triple Helix
Van een ‘maak-economie’ zijn we veranderd in een ‘creatieve kenniseconomie’ en daarbij kunnen we niet zonder samenwerking. Brainport is een goed voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband omdat drie belangrijke partijen zijn samengevoegd: overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Deze ‘triple helix’ durft het aan om te experimenteren, om vooruit te denken en om fouten te maken. “Op de schouders van mislukking, wordt het fundament van succes gelegd”, aldus Van Gijzel. Ontwikkeling gaat met vallen en opstaan en alleen door van fouten te leren, kun je tot groter succes komen. Waar we, volgens Van Gijzel voor moeten waken is dat we te allen tijde de mens centraal blijven stellen. “De enorme hoeveelheid data die momenteel beschikbaar is, moet de kwaliteit van leven bevorderen en is niet primair bedoeld om meer geld te verdienen”, meent Van Gijzel.

Adaptief zijn
“De overheid zet een rem op de ontwikkeling”, was een gedurfde uitspraak van de voormalig burgemeester van Eindhoven. “Wetten beschermen het verleden en blokkeren de toekomst, simpelweg omdat niemand weet hoe die eruit ziet. Wie had tien jaar geleden kunnen voorspellen welke technieken we nu tot onze beschikking hebben? Niemand! Daarom moeten we adaptief zijn, meebewegen met de ontwikkelingen, een open mind houden en kansen grijpen als ze zich voordoen en fouten durven maken. De samenwerking moet daarbij centraal staan; alleen kun je niets maar samen heel veel. We moeten de verbinding zoeken met het buitenland want daar wordt ‘onze boterham gesmeerd’.”

Oproep aan ondernemers
Rob van Gijzel riep de ondernemers op de samenwerking aan te gaan en gaf daarbij oud klasgenoot Jos Bosch, rector van het Pius X-College, een kameraadschappelijke veeg uit de pan door te stellen dat het huidige onderwijs ouderwets is en niet meer aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Jos erkende deels zijn standpunt en gaf aan dat het Pius X-College daarom constant naar verdieping en vernieuwing van het onderwijs zoekt. Hij deed daarbij een beroep op de aanwezigen: “Kom naar onze school, geef eens een gastles, vertel over uw bedrijf, bereid onze leerlingen voor op een toekomst in deze regio; de leerlingen van nu zijn jullie toekomstige werknemers. Onze school is een publieke instelling die niet zonder jullie input kan. Het is onze taak de talenten van onze leerlingen te ontplooien maar dat hoeft niet per se binnen de muren van school.”

Tekst Renate Pijnenburg