ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Ondernemerscafe gemeente Bladel 27 maart 2019: Passioneel ondernemen

Passioneel ondernemen met een missie - Oprichter en eigenaar Oogenlust bij Ondernemerscafé Bladel

In een bomvol auditorium van de Rabobank vond op woensdag 27 maart de 20e editie van het Ondernemerscafé Bladel plaats. Op initiatief van wijlen burgemeester Swachten in het leven geroepen om ondernemers met elkaar in contact te brengen en zo de economie van Bladel een boost te kunnen geven. In het Rabohuis werd ademloos geluisterd naar het verhaal van Marcel van Dijk, eigenaar van Oogenlust.

Openingswoord
Na het openingswoord door voorzitter Ger Baken, nam burgemeester Bosma het woord om te benadrukken dat economische zaken kan rekenen op de warme belangstelling van de gemeenteraad. Hij hield het kort zodat er veel ruimte was voor het betoog over passioneel ondernemen met een missie van Marcel van Dijk.

Nooit stoppen met dromen
Wat begon met de overname van een klein bloemenwinkeltje in de Dorpsstraat in Veldhoven, groeide uit tot een speler van formaat op de wereldmarkt. Marcel is méér dan een bloemist; hij is meester bloemsierkunst en totaalconcept-bedenker maar bovenal is hij een ondernemer die nooit stopt met dromen. “Als het aan mij lag, zou ik naar de maan gaan om die aan te kleden met mooie spullen maar gelukkig houdt mijn vrouw Monique mij met beide benen op de grond”.

Groei
Oogenlust groeide van klein winkeltje naar miljoenenbedrijf. Marcel: “Eerst wilde ik de mooiste bloemenzaak van Veldhoven hebben, later maakte ik daar Brabant van maar inmiddels is mijn streven om de allerbeste van de wereld te worden op ons vakgebied. Maar ik zal nooit zeggen dat we de beste zijn. “aldus Marcel” De groei van Oogenlust ging niet altijd over rozen, hoe toepasselijk in dit verband. “Bij elke stap groei, zat een stuk financiële onzekerheid, we hadden soms de tijd tegen, soms de banken. We hebben voor de Raad van State gestaan om ons gelijk te halen en we moesten ons dikwijls ergens doorheen bluffen. Waar we altijd aan vast hebben weten te houden is ons concept en onze creativiteit. We begonnen met de aankleding van één à twee evenementen per week in de regio. Daar hadden we één winkel en één werkplaats voor. Die scheiding tussen de twee panden was niet goed voor de creativiteit. Inmiddels doen we zo’n vijf tot zeven evenementen per week ‘all over the world’ en opereren we vanuit onze basis in Eersel”, aldus Marcel.

Duurzaam
Duurzaamheid is een hoog goed en past binnen de bedrijfsfilosofie van Oogenlust. “Duurzaamheid doen wij gewoon met ons boerenverstand”, aldus een uitermate serieuze Marcel. “We scheiden het afval, álle afval en werkten alleen bij daglicht tijdens de bouw van ons nieuwe pand. Moet je eens zien wat voor winst dat oplevert voor het milieu als iedereen dat zou doen. Ons terrein in Eersel zijn we terug aan het brengen naar de oorspronkelijke biotoop; inmiddels zijn er vogels en amfibieën gezien die helemaal verdwenen waren. Mens en natuur gaan prima samen maar je moet er wel bewust mee omgaan.”

Kennisoverdracht
Oogenlust is een bedrijf dat miljardairs als klanten heeft en mensen met een veel kleinere portemonnee. Toch maakt Marcel en zijn team geen enkel verschil tussen grote en kleine klanten: “We doen niet aan trends maar verkopen sfeer. We zijn daarom ook niet duur, we verkopen mooie spullen. Ons criterium is dat we iets zélf mooi moeten vinden, anders verkopen we het niet. We zouden ook graag meer willen samen werken met de regio” De tijd komt eraan dat Marcel een stap terug gaat doen in het bedrijf. Eén van de vijf kinderen, gaat de zaak overnemen waardoor Marcel meer tijd gaat krijgen voor kennisoverdracht; ook een missie waar hij passioneel mee aan de slag gaat. Stoppen met werken kán de ‘Minister van Mooi’, zoals collega’s hem noemen, niet: “Ik droom de hele dag”.