ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

OBGB ondernemers bezoeken nieuwe vestiging WVK-Groep

Het gras is groener bij WVK-groep

OBGB, Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel, bestaat al 9 jaar. Een vast onderdeel op de OBGB-agenda is het halfjaarlijkse bezoek aan een lidbedrijf. Onder het motto 'leer je buren beter kennen' kwamen de ondernemers donderdag 20 september een kijkje nemen bij Werk Voorziening Kempenland, beter bekend als WVK-groep.

Steeds beter
Na een kort openingswoord van OBGB-voorzitter Frits Oomen is het de beurt aan directeur Lambert van Erp, die als een echte ondernemer direct ter zake komt. Lambert is sinds jaar en dag de directeur. “Als je WVK-groep zegt zeg je Lambert, en andersom”, aldus Frits. Lambert heet de aanwezigen, zo’n 60 in getal, van harte welkom op het nieuwe pand aan Hallenstraat 10 op bedrijventerrein de Sleutel. Hij is blij met de functie die WVK-groep vervult in de regio: door middel van subsidie mensen met een beperking of chronische blessure helpen een plek te krijgen op de arbeidsmarkt. François Baudoin, vestigingsmanager van de Raambrug (een stukje verderop), neemt vervolgens gepassioneerd het woord over en laat zien hoe WVK-groep in ruim 50 jaar een begrip is geworden in de 4 Kempengemeenten. “Vanaf 1980 begon WVK-groep zich te zien als een bedrijfsorganisatie die volwaardig werk met een doel kon bieden”, legt François uit, “het was niet meer bezigheidstherapie, maar werk dat ook elders nuttig was.” Met deze filosofie als basis ging WVK-groep zich vanaf 2000 zien als een arbeidontwikkelingsbedrijf. Het doel werd om het niveau van onze mensen naar een hoger niveau te tillen door werk te leveren dat afgestemd was op de vraag vanuit de markt. We willen mensen uiteindelijk een reguliere baan bieden, binnen of buiten WVK-groep.” Werk dat zij uitvoeren is divers; van groenonderhoud en metaalbewerking tot facilitaire diensten en grafische afwerking.

Rondje Hallenstraat
Nadat François Baudoin zijn presentatieheeft afgerond wordt het gezelschap opgesplitst in 3 groepen ten behoeve van een rondleiding door het complex. Het gebouw op Hallenstraat 10 is niet het enige (er zit ook een grote vestiging even verderop aan de Raambrug), het geeft wel een adequaat beeld van wat WVK-groep allemaal doet en kan doen. WVK-groep biedt mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen als gevolg van hun beperking een kans om alsnog de arbeidsmarkt te betreden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Werkportaal, de eerste stop van de rondleiding. “Het Werkportaal is bedoeld om de capaciteiten van iemand in kaart te brengen”, leggen begeleiders Rini en Leon uit, “via verschillende kanalen komen mensen hier binnen en bieden we ze werk zodat we kunnen kijken hoe ze ervoor staan. In principe blijft iemand maximaal een jaar hier; daarna stroomt men door naar ergens anders binnen of buiten WVK-groep.” Het werk dat in het werkportaal wordt uitgevoerd is het verwerken van retours en het verpakken van bestellingen voor Ergonomique, een producent van ergonomische kantoorartikelen. “Ergonomique heeft alleen een kantoor en productieafdeling”, legt Leon uit, “de distributie nemen wij voor onze rekening.”
De rondleiding geeft een goed beeld van de verschillende vakken die bij WVK-groep beoefend worden. Men neemt een kijkje bij de garage, waar naast de ongeveer 70 auto’s en bussen van WVK-groep ook klein onderhoud en APK-keuringen van auto’s van particulieren en bedrijven worden verricht. Gunstig gelegen naast de garage is de afdeling technische dienst, waar materiaal onderhouden wordt. “In het vorige gebouw lagen die ver van elkaar af”, legt gids Flip uit, “nu is een schroevendraaier zo geleend en kunnen de monteurs elkaar helpen.” Waardevol werk Een andere stop, en tevens eentje die hetgezicht van WVK-groep bepaalt, is de groenhal. Hoewel er meer wordt gedaan dan het groen in de gemeente bijhouden is dat toch hetgeen waar de meeste mensen WVK-groep van zullen kennen. In een grote loods staan voertuigen die dagelijks op pad gaan. Grote vrachtwagens en houtversnipperaars, maar ook kleinere maaimachines en bladzuigers. Toon en Ton vertellen over een nieuwe milieuvriendelijke methode om onkruid te verwijderen die tevens geen nevenschade veroorzaakt, iets wat met oudere modellen branders wel een risico was. “Bij ons is het gras groener dan bij de buren!” grapt Ton. WVK-groep verricht belangrijk werk in de vier Kempengemeenten, en kan voor elk bedrijf een goedkope doch waardevolle toevoeging bieden. Het werk dat zij uitvoeren is voor anderen vaak te duur en wordt gebruikt om mensen opnieuw in een werkritme te helpen en daarmee ondernemers een zorg uit handen te nemen. 1 + 1 = 3!

 

Tekst: Stijn Lamers, PC55.
Klik hier voor het volledige artikel of www.pc55.nl