ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Ger Baken nieuwe voorzitter OBGB: Laat ons de dynamiek maar uitdragen

Op de meest recente vergadering van OBGB werd Ger Baken geïnstalleerd als voorzitter, dit nadat hij een paar maanden de kat uit de boom had gekeken of de functie hem zou passen. Dat bleek zo te zijn want Ger is een verbinder; hij maakt makkelijk contact en weet waar hij over praat als het op ondernemen aankomt. PC55 zocht hem op en maakte nader kennis.


Korte geschiedenis
Ger geeft in vogelvlucht een kijkje op zijn jonge jaren: “Ik ben geboren in Bergeijk; als ik uit mijn slaapkamerraam keek, zag ik de Rietveldklok, een uitzicht waar ik met plezier aan terugdenk. Mijn vader was bakker en kruidenier; een ondernemer dus. Nadat ik de HBS-A afgerond had, ben ik naar de HEAO gegaan, later heb ik nog een studie gevolgd waarmee ik jurist achter mijn naam mag schrijven. Die studie deed ik meer uit interesse dan dat ik daar echt mijn werk van heb gemaakt. Alle kennis helpt, denk ik altijd en soms komt juridische kennis goed van pas.”

Het bankwezen
Maar liefst veertig jaar is Ger werkzaam geweest in het bankwezen, bij de Rabobank. “Ik heb diverse functies bekleed in binnen- en buitenland, altijd op het gebied van zakelijke kredietverlening. Als directielid was ik werkzaam bij de banken Kempen-West en Peelland Zuid. Toen ik er veertig jaar werkte, kwam er een fusie waarbij het sociaal plan dat er lag prima aansloot bij mijn wensen. Tijd voor andere dingen, vond ik. Omdat ik de kennis bij wilde houden en de contacten niet wilde missen, ben ik als ZZP’er nog een tijd bij een paar banken aan de slag geweest als zakelijk adviseur. Dat is inmiddels voorbij en nu is het tijd voor hobby’s en OBGB.”

Muziek
Ger mag graag gitaarspelen en zingen en doet dit al zijn hele leven. “Ik heb zelfs ooit een singeltje uitgebracht”, lacht hij. Die opmerking vergt enige nuancering. “Ergens in de jaren tachtig, toen ik bij VV Hapert voetbalde, werd er een singeltje uitgebracht waarop het clublied te horen was. De B-kant van die singel heb ik samen met Paul Maas en met begeleiding van Satisfy ingezongen. Erg leuk om te doen.” Ger blijkt geen onverdienstelijk voetballer te zijn geweest. “ Ik voetbalde met Hapert in de Hoofdklasse en dat zat in die tijd nét onder het betaalde voetbal.” Vooral bij clubs uit de omliggende dorpen was er wat afgunst en dat was later nog enige tijd in de onderlinge duels te merken.” Zingen doet hij nog altijd, nu met Afslag29, een muziekgroepje dat wekelijks repeteert en soms optreedt, zoals op de laatste Boerenmert. “We zingen rustige popnummers, vaak twee- of driestemming, uit de jaren ’60 en ’70. We begeleiden onszelf op gitaar en het klinkt goed, zegt men. We willen gewoon lekker muziek maken en dat lukt, denk ik.”

Fotografie
Ger mag er graag op uittrekken om te gaan fotograferen. “Ik heb cursussen gevolgd want met alleen een goede camera kom je niet ver, je moet weten hoe je zo’n ding moet gebruiken. Ik vind het heerlijk om te gaan wandelen in de natuur, maar ik maak ook graag foto’s bij evenementen. Vooral van kinderen op momenten dat ze niet weten dat ze gefotografeerd worden. Als ze bijvoorbeeld vol bewondering naar een clown kijken of staan te genieten van een ijsje.”

Samenwerking
Ger heeft zin in het voorzitterschap. “Ik ben al een poosje geleden gevraagd, maar ik wilde eerst rustig de tijd nemen om te kijken of het bij me past. In de periode dat Frits Oomen stopte tot nu heeft Anton van Limpt de voorzittershamer gehanteerd. Ik heb een poosje meegedraaid in het bestuur en ik denk dat het me past. Ik kom nog graag bij ondernemers en die zitten er nogal wat in onze gemeente. Verschillende van hen ken ik nog uit mijn banktijd. Ik heb niet de ambitie om alle ondernemers te bezoeken maar tijdens bijeenkomsten van OBGB zie ik ze geregeld. Het mooie is dat je samenwerking ziet ontstaan. Door OBGB komen collega-ondernemers met elkaar in contact en ze leren elkaar beter kennen; dat leidt soms tot mooie dingen.”

Dynamiek van de Kempen
Ger is iemand die graag in kansen denkt. “Het ondernemen van tegenwoordig is veel meer te zoeken in het versterken van elkaar in plaats van binnen blijven zitten en alleen oog hebben voor je eigen bedrijf. Ik vind het fantastisch dat OBGB ondernemers samenbrengt. Maar ook overkoepelende organisaties als het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) , Brainport en andere lijken elkaar steeds vaker en beter te vinden en dat is een goede ontwikkeling. Samen maak je dingen waar en kun je echt wat bereiken. Samen sterk, dat is het idee. De dynamiek die de Kempen in zich draagt, mogen we veel meer naar buiten toe gaan uitstralen. Ik ga zeker proberen daar een rol in te spelen. Laten zien wat we hebben! We mogen trots zijn, toch?” Ja, met Ger Baken aan het roer bij OBGB zit het wel goed met de dynamiek.

Tekst: Renate Pijnenburg, PC55, November 2017
http://www.pc55.nl/ondernemen/laat-dynamiek-uitdragen-ger-baken-nieuwe-voorzitter-obgb/