ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Bedrijfsbezoek OBGB aan VDL VDS

VDL ís en blíjft een familiebedrijf! - OBGB neemt kijkje in de keuken van VDL VDS/Gereedschapmakerij

Het bedrijfsbezoek aan VDL VDS/Gereedschapmakerij, georganiseerd door OBGB, vond op 21 november plaats. Een boeiende kennismaking met één van de vele bedrijven van de VDL Groep. De collega-ondernemers luisterden met grote interesse naar de uitleg van Pieter Aarts, directeur van VDS/Gereedschapsmakerij.

VDL startte in Eindhoven, waar vader Van der Leegte een klein fabriekje begon. Vanwege een grote order, verhuisde hij naar Hapert. Wim nam nog vóór zijn afstuderen het bedrijf over en met de overname van TIM Hapert – na het overlijden van Piet van der Leegte - was met VDL Groep een begin gemaakt. Dat afstuderen kwam uiteindelijk pas in 2004 goed en geeft goed aan waar VDL voor staat: afmaken waar je aan begonnen bent en woord houden. ‘Kracht door samenwerking’ is de slogan van de VDL Groep en daar wordt dagelijks naar gehandeld; niet afwachten tot orders naar je toe komen maar meedenken met de klant en oplossingen bieden, vóórdat de vraag gesteld is. Steeds meer wordt gewerkt naar het model van een ‘one-stop-shop’. VDL gaat steeds meer van toeleverancier naar totaalproduct aanbieder. Dat kan vanwege de vele verschillende bedrijven binnen de VDL Groep.

VDL is toeleverancier voor veel bedrijven over de hele wereld. Er worden onderdelen geproduceerd voor de deeltjesversneller CERN, onderdelen van trucks en bussen, er wordt meegewerkt aan de ELT in Chili, de Extreme Large Telescope waarbij het aankomt op fracties van millimeters om de juiste beelden te kunnen maken. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische trucks want afwachten tot de concurrent ermee komt, zit niet in het DNA van VDL Groep.
De visie van VDL Groep zegt dat de maakindustrie toekomst heeft in Europa, vandaar dat het overgrote deel van het bedrijf in Europa gevestigd is. Toch is – vanwege maatregelen van de huidige regering – de Verenigde Staten een groeimarkt. Enkele bedrijven zijn daar al in handen van VDL en de toekomst voorspelt dat dit er meer gaan worden. Als strategie houdt VDL Groep vast aan het divers zijn, niet afhankelijk willen zijn van één product, innoveren en investeren (in productieprocessen en in mensen). Het allerbelangrijkste: VDL ís en blíjft een familiebedrijf.

Het familiebedrijf hoopt dit jaar de 6 miljard euro omzet aan te tikken. VDS/Gereedschapmakerij is een groot en wezenlijk onderdeel van het bedrijf en de collega-ondernemers van OBGB namen een kijkje in de keuken. Een verkorte rondleiding door het 25.000 m2 grote pand liet de diversiteit van de productie zien. Grote series, oog voor kwaliteit en slim en nauwkeurig produceren zijn de kernwaarden, waarbij de medewerkers verantwoordelijk zijn voor hun eigen werkproces. De vraag naar technisch personeel is nog altijd gigantisch binnen de regio en VDL Groep denkt mee hoe gekwalificeerd personeel aangetrokken kan worden. Kansen binnen het bedrijf zijn er genoeg en dat zagen de collega-ondernemers met eigen ogen tijdens het bedrijfsbezoek.