ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Bedrijfsbezoek aan Van Ham Tenten & Podia B.V.

Met hart en zeil!!! - OBGB op Bedrijvenbezoek bij Van Ham Tenten & Podia B.V.
 

Een maand na de Eindejaarsbijeenkomst van Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel (OBGB) staat de volgende activiteit alweer op de agenda: een bezoek aan Van Ham Tenten & Podia B.V. Vanuit een van hun typerende producten - een grote festivaltent - vertelt eigenaar Martijn van den Broek over zijn bedrijf, een van de grootste podium- en tentenbouwers van Nederland.
 

Benieuwd naar 2014
OBGB begint het jaar weer goed, met direct een interessant en drukbezocht Bedrijvenbezoek. Voorzitter Frits Oomen is erg blij met deze activiteit. “Ik hoop dat onze bedrijfsbezoeken net zo succesvol zijn als vorig jaar”, waarbij hij refereert aan de bezoeken aan VDL Containersystemen en Theo Lauwers Autoschade. Hij sluit af met een bedankje aan het adres van Martijn van de Broek, en is benieuwd naar diens presentatie en rondleiding.

Eerst is nog even het woord aan Bart van Brunschot en Jeroen Zegveld, respectievelijk  inkoopmanager en concern-inkoper van Bizob: Bureau Inkoop en aanbestedingen Zuid-Oost Brabant. Als gemeentelijk inkoopbureau willen zij opdrachten bij het midden- en kleinbedrijf neerleggen, terwijl ze het voor die bedrijven ook makkelijker maken om zelf opdrachten van de gemeente binnen te halen. “Daar heeft de Aanbestedingswet ook voor gezorgd”, zegt Jeroen. “het MKB heeft daar hard voor gelobbyd en is de grote winnaar van de nieuwe wetgeving.”


Van Ham tot nu
Martijn van de Broek, een man met een vlotte babbel, neemt de aanwezigen in een korte maar duidelijke presentatie mee door de geschiedenis van het bedrijf. Martijn is vanaf 2010 eigenaar van het bedrijf dat Frank van Ham startte in 1981. "Hij begon met een specialisatie in gekleurde tenten, bijvoorbeeld die van Neterpop en de Zomerfeesten”, vertelt Martijn. “Daarna is hij ook podia erbij gaan doen.” Het bedrijf weerstond een aantal crises, verkocht delen van het bedrijf en kocht die weer terug, maar bleef overeind. Inmiddels is Van Ham Tenten & Podia B.V. een van de vier grootste podiumbouwers van Nederland, en behoren ze tot de twee beste tentenbouwers. “Naast tenten en podia bieden we de klant ook vlondervloeren”, zegt Martijn. “doordat we ons transport in eigen beheer doen kunnen we de klant een totaalplaatje aanbieden.” Dat doen ze met een team van 20 vaste werknemers, 40 flexwerkers, en 100 oproepkrachten voor tijdens de drukke periodes.


Van tekening naar werkelijkheid
Martijn’s presentatie vond plaats in een constructie die voor de gelegenheid binnenin hun opslaghal was opgebouwd. Dat was slechts een klein deel van het bedrijf, zo bleek tijdens de daaropvolgende rondleiding. Naast de opslaghal is er ook nog een buitenterrein waar materiaal ligt opgeslagen. Ook staat daar een opgebouwde raket, gemaakt van het materiaal waarmee normaliter podia worden opgebouwd. “We hebben die getekend voor een festivalexploitant”, vertelt werkvoorbereider Marijn Heesters. “Die wilden weten wat er mogelijk was. Helaas is het niet doorgegaan, maar wij hebben nu wel een mooie raket staan.” Hij laat zien hoe de constructie tot stand is gekomen: een idee werd een schets, werd een technische tekening, werd een 3D-tekening in de computer, en werd uiteindelijk werkelijkheid. Uiteraard laten de ondernemers de kans niet schieten om de raket te beklimmen. Vanaf het 14 meter hoge plateau halverwege de 29 meter hoge raket overzien zij een aardig deel van industrieterrein De Sleutel.


Kantoorwerk
“Marijn doet de meeste digitale assemblage, bijvoorbeeld voor zo’n raket”, legt Harold Baijens uit, boven, op het kantoor. Hij is de verantwoordelijke voor de sales, getuige het grote planbord achter hem met daarop activiteiten ingepland. “Geen enkel computersysteem werkt zo overzichtelijk als een planbord”, zegt hij. “Ik maak hier offertes- en contracten en zet alle afspraken op papier zodat daarna onze werkvoorbereiding aan de slag kan met de tekeningen en laadlijsten, zodat we na een tekening aan de slag kunnen.” Het kantoor staat boven op de hal waar inmiddels de traditiegetrouwe netwerkborrel staat te wachten. Eerst nog even een kijkje nemen bij Van Ham-medewerker Geert Waterschoot, die in een tent van 32,5 bij 32,5 meter uitleg geeft. “Deze tent kunnen we nog verder uitbreiden”, legt hij uit. “We kunnen hem langer maken tot 107,5  meter, en hebben tenten tot 40 meter breed.” En na zijn uitleg vraagt hij aan rondleider Max: “Kan ik nog iets meer vertellen?” “Ja”, antwoordt Max: “Dat we naar de borrel gaan!”