ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

Algemene Leden Vergadering en 11e Ondernemerscafe

Uniek concept op een unieke locatie: OBGB Ondernemerscafé in Hapertse Oude Jongensschool


Voor het elfde Ondernemerscafé streek Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel, OBGB, neer in de Oude Jongensschool in Hapert. Dit monumentale pand zal in navolging van de Hapertse Markt een metamorfose ondergaan. Wat er in gaat komen, en in welke vorm, dat kan ingevuld worden door eenieder die een goed idee heeft.


Kansrijke locatie
Vorig jaar kocht Van Beers Hoogeloon B.V. de Oude Jongensschool. Erik van Lint van Efficio Groep heeft samen met Marije Fransen van Mama Design de taak op zich genomen om er invulling aan te geven. Het pand stond leeg, en nog steeds, maar er zijn nu plannen om er iets moois in te gaan realiseren. Dat is de reden dat OBGB juist deze plek koos voor haar meest recente Ondernemerscafé. Na eerst de algemene ledenvergadering gehad te hebben mochten allede ondernemers uit de gemeente Bladel aanschuiven voor een tweetal presentaties.
 

Het ondernemersgen
De eerste spreker is Josette Dijkhuizen, die onderzoek deed en doet naar het zogenaamde ondernemersgen: wat is het precies, en bestaat het überhaupt wel? Ze geeft een interessante lezing met veel informatie die de aanwezige ondernemers vertrouwd in de oren zal klinken, maar ook dingen die hun achter diezelfde oren zal doen krabben.  “Wanneer ben je succesvol?” vraagt ze zichzelf hardop af.  Ze stelt meer van dat soort vragen, zodat het publiek daar ook alvast over na kan denken. “Succesvol zijn is afhankelijk van je persoonlijk succes”, zegt ze. “De omvang van het bedrijf, of de omzet, dat kunnen ook factoren zijn, maar dat hoeft niet. Je bent succesvol als je jóuw ambities gerealiseerd hebt, of realiseert.” Kenmerken van een succesvolle ondernemer zijn vooral visie, durf en doorzettingsvermogen. “En verzamel goede mensen om je heen”, gaat ze verder. “Vul elkaars zwaktes aan en wordt er zo allebei beter van.” En ze heeft ook antwoord op de vraag die ze eerder stelde: is ondernemerschap aan te leren? “Ja”, besluit ze resoluut. “Het is voor een klein deel erfelijk, maar het is te leren. Er is geen DNA-structuur die zorgt voor succesvol ondernemerschap.”


Kansen op een unieke locatie
Als tweede spreker is het de beurt aan Erik van Lint, die graag iets laat zien over het gemeentelijk monument dat de locatie is van deze avond. “Je kunt niet alles alleen doen”, zegt hij, daarmee verwijzend naar de vorige spreker. “Je moet elkaar aanvullen.” Dat principe vormt de basis voor de plannen die er liggen voor de Oude Jongensschool. Die zijn niet concreet: er is nog niet zeker wát er gaat komen. Wat wel zeker is, zijn de mogelijkheden die er liggen.

Erik heeft een presentatie bij zich die in een kenmerkend schoolstijltje (alsof de teksten met een krijtje op een schoolbord geschreven zijn) de plannen en mogelijkheden laat zien. Ook vertelt hij over zijn bedrijf, Efficio Groep, en hoe de toekomstplannen voor het voormalige schoolgebouw goed passen bij de open manier van ondernemen die het bedrijf uitdraagt.

Horeca? Flexwerkplekken? Vergaderruimtes? Het kan allemaal. De Oude Jongensschool is een prachtig gebouw op een prominente locatie aan de Rode Loper: het is alsof het het punt is waar die loper naartoe gerold is. Het is een opvallend gebouw dat uitstekend benut kan worden om de dorpskern uit te breiden. En hoe? Dat is aan de lokale ondernemers. En die zijn er genoeg. Er waren vorige week donderdag in ieder geval ruim bijna 170 nieuwsgierigen die een kijkje kwamen nemen.

Tekst: Stijn Lamers, PC55