ArchiefLaatste nieuws

dinsdag 29 september 2020

Ontmoetingen

Lees bericht →
dinsdag 29 september 2020

Gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes - Gemeente Bladel

Lees bericht →
woensdag 23 september 2020

Update Arbeidsmarkt de Kempen - Webinar Arbeid Juridische Dienstverlening UWV

Lees bericht →

Aanmelden nieuwsbriefArchief nieuwsbrief

Klik hier voor de OBGB folder

9e Editie Ondernemerscafe gemeente Bladel: Brainport in Bladel

De 9e editie van het Ondernemerscafé gemeente Bladel werd bezocht door ruim 140 ondernemers uit de gemeente Bladel en had als thema ‘De kracht van samenwerking’. Een editie die door de Bladelse onder-nemersverenigingen OBGB, OVB,MKB Hapert- Hoogeloon, Land van de Zaligheden, ZLTO en de gemeente Bladel.in samenwerking met Brainport Development werd georganiseerd in Cultureel Centrum Den Herd te Bladel.

Samen
Volgens Imke Carsouw, directievoorzitter van Brainport Development moeten we het samen doen: ‘De regio zijn we samen’.Brainport Development ziet het als één van haar kerntaken om de regio te ‘branden’, oftewel op de kaart te zetten. En dit is hard nodig, omdat de Brabanders erg goed in zijn in het ‘klappen met de handen in de zakken’. We zijn gewoon niet trots genoeg op wat we doen! En de cijfers liegen er niet om. Met slechts 4% van de bevolking realiseren we hier 42% van de Nederlandse patenten met 27% van de private R&D bedrijven. Dat is op zich niet gek met grote spelers als Philips, DAF en ASML. Maar ook bij de kleinere toeleveranciers vindt hoogwaardig R&D plaats, geeft Carsouw aan. Deze kleinere bedrijven zoeken elkaar steeds meer op om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen. Naast regiobranding zet Brainport Development zich in voor de ontwikkeling en uitvoering van programma’s en projecten. Vooral de toevoeging van het speerpunt Design aan nieuwe projecten levert een meerwaarde op. Een designer kijkt op een vernieuwende manier door de ogen van de klant. Als laatste richt Brainport Development zich op individuele bedrijfsadvies, begeleiding en huisvesting.

Netwerken
Peter Smits, eigenaar van Smits Machinefabriek B.V. te Valkenswaard biedt de aanwezigen vervolgens een persoonlijk verhaal van de start van zijn bedrijf tot het heden. Het bedrijf heeft gedurende de afgelopen 26 jaar veel veranderingen ondergaan. Vanaf de start ‘in de schuur achter bij pa en ma’ tot de uitbreidingen, de fusies en het moeten afstoten van bedrijven. Van de ups en downs door zowel financiële als persoonlijke situaties. Ook op het vlak van personeel is er veel veranderd, geeft Smits aan. Het is een uitdaging om aan goede mensen te komen. Leerlingen worden door de firma actief geworven en opgeleid door praktijkoplei-ders uit eigen huis. Bij een opleiding van 4 jaar hoort vervolgens wel een commitment van een 4-jarig dienst-verband. Smits beëindigt zijn verhaal door de ondernemers in de zaal te adviseren om vooral te netwerken. En daarbij elkaar te helpen. Daar kunnen ook nog ‘ns mooie orders uit voortvloeien, besluit hij met een lach.

Primeur
De laatste spreker van de avond is Eduard Biekens, managing director van Louwers- Hanique te Hapert. Het Ondernemerscafé heeft wederom een primeur: dit is de eerste keer in de carrière van de heer Biekens dat hij in het openbaar komt vertellen over zijn werkzaamheden bij Louwers- Hanique. Biekens heeft een talent voor spreken in het openbaar, zo blijkt wel uit de lachsalvo’s die met regelmaat uit de zaal komen. Daarnaast geeft hij ook op een enthousiaste manier toelichting op het bedrijf, een business-to-business leverancier van hightech componenten gefabriceerd van glas en keramiek. Groei is het doel waar het bedrijf zich op richt, maar de globalisering, concurrentie en de hogere eisen van klanten hebben het bedrijf genoodzaakt tot sa-menwerking. De ultieme vorm van samenwerking is volgens hem fuseren. Samen sta je namelijk sterker om op deze manier vakmanschap te waarborgen, van elkaar te leren en competenties aan te vullen. Daarnaast is het onontkoombaar om samenwerkingspartners te vinden in overheden, kennisinstituten, leveranciers en con-collega’s. In de Brainport regio is alles en iedereen aanwezig voor succesvolle samenwerkingsverbanden volgens Biekens. Je moet het wel zelf doen!
Een fraaie afsluiting van deze avond die door de Bladelse ondernemers meteen in praktijk gebracht kon worden. De adviseurs van Brainport Development waren aanwezig tijdens de afsluitende netwerkborrel. De eerste afspraken staan al in de agenda!