Laden Evenementen

Trots op de Kempische cultuur: OBGB Werkgeversbokaal 2019 voor Wim van der Leegte. De verenigde ondernemers van de gemeente Bladel (OBGB) waren op 27 november bijeen bij Stoeterij Duyselshof voor hun eindejaarsbijeenkomst.

Met een super goede opkomst was iedereen benieuwd naar wie de winnaar van de OBGB Werkgeversbokaal 2019 zou zijn maar dat de bijeenkomst plaatsvond bij Stoeterij Duyselshof was voor velen zeker een extra trigger om te komen. Het verbaasde niemand dat Wim van der Leegte de bokaal in ontvangst mocht nemen. Een passende winnaar vanwege zijn innemende persoonlijkheid en betrokken werkgeverschap.

Gedachtengoed
De Eindejaarsbijeenkomst werd geopend door Wim van der Leegte en burgemeester van de Gemeente Bladel, Bosma met een luxe buffet. Nadat de borden leeg waren, heette voorzitter Ger Baken de 160 aanwezige ondernemers van de bedrijventerreinen uit de gemeente Bladel welkom. Willem van der Leegte hield een korte presentatie over de visie, missie en strategie van VDL-groep en bij elk woord dat hij over het bedrijf zeizag je trots bij zowel vader als zoon. De kinderen van Wim van der Leegte hebben zijn gedachtengoed en bedrijfsfilosofie overgenomen. Over investeren denkt hij hetzelfde als zijn vader: “Je kunt maar één boterham per keer eten en dus kun je geld beter terug in het bedrijf stoppen.” Kracht door samenwerking, is de slogan van VDL en dat komt terug in álle facetten van de onderneming. Na Willem was de manager van Stoeterij Duyselshof aan de beurt, Wiebe van der Kleij. Hij vertelde over de geschiedenis van de Stoeterij, het paardenleven en het verdienmodel. Maar natuurlijk ook over hoe Wim van der Leegte ooit bedacht om aan paarden te beginnen.

Oorsprong VDL-groep
Nadat Wim van der Leegte het bedrijf van zijn vader overnam, introduceerde hij een ‘open overleg structuur’. Hij ging écht in gesprek met de medewerkers en delegeerde verantwoordelijkheden naar de werkvloer. Dit verhielp een aantal problemen. “Toen ik later merkte dat alles vlotjes ging verlopen, ging ik me vervelen”, zegt Wim daarover. “Ik denk dat ik anders nooit zoveel bedrijven overgenomen zou hebben. Het is gebeurd, in zekere zin overkwam het me maar ik ben er trots op.”

Paarden
Trots is Wim ook op de paarden van zijn Stoeterij. In 1977 kreeg Wim zijn eerste paardrijles maar hij had meer oog voor een dame in de manege dan voor het paard. Inmiddels is hij meer dan veertig jaar met deze dame getrouwd. De liefde voor paarden bleef maar een succesvol ruiter is Wim nooit geworden. “Ik ben de stoeterij begonnen omdat ik bang was dat het landgoed te groot voor ons zou zijn als de kinderen de deur uit zouden gaan”, aldus Wim, die inmiddels tot ‘Paardensport man van 2016’ werd benoemd. “Niet slecht voor iemand die eigenlijk niet kan rijden”, lacht hij. Wim maakte de paardensport groot in Nederland en is als hoofdsponsor verbonden aan de grootste dressuurwedstrijden van de wereld.

Werkgeversbokaal
Het was aan voormalig voorzitter van OBGB, Frits Oomen de eer om de Werkgeversbokaal uit te mogen reiken. Wim en Frits kennen elkaar al jaren en gaan vriendschappelijk met elkaar om. De speech van Frits was zeer persoonlijk en werd gelardeerd met vermakelijke anekdotes. “Ik noem hem nooit meer ‘geachte heer Van der Leegte’ want dan wordt hij boos”, merkte Frits op. “Het kenmerkt zijn karakter: gewoon zijn, bescheiden, zonder pretenties en empathisch. Dát zijn tevens de kenmerken die maken dat hij een goede werkgever is geweest. Hij is niet alleen thuis een ‘pater familias’ maar ook binnen de industrie wordt hij zo gezien.” Ook al heeft Wim het stokje overgegeven aan zijn kinderen; hij komt nog geregeld bij de bedrijven. “Laatst vroeg mijn kleinzoon of ik iets over het bedrijf wilde vertellen. Toen zijn we de hele dag samen op pad geweest en heb ik hem zo veel mogelijk laten zien”, aldus Wim. “Ik vind het fantastisch om te zien dat hij belangstelling heeft voor wat opa opgebouwd heeft.”

Hoi Koningin
Wim is makkelijk in de omgang, kan het met iedereen goed vinden. Zelfs met Koning Willem Alexander. “We hebben elkaar een paar keer ontmoet en dat was heel bijzonder”, vertelt Wim. “Ik had een aantal keren met de Koning gesproken maar nog nooit met de Koningin. Tot ik een keer in het Paleis op de Dam moest zijn. Ik dacht ik ga me even voorstellen, dus ik zei: ‘Hoi Koningin, ik ben Wim van der Leegte’ maar dat wist ze al want haar man had al over mij verteld. Het meest bijzondere was dat we met z’n vieren – het Koningspaar, mijn zoon Willem en ik – op bedrijfsbezoek gingen bij BMW. Ik denk dat dit bezoek enigszins van invloed is geweest op een latere order van dat bedrijf voor VDL.”

Dankbaar
Wim is trots op zijn onderscheiding van OBGB. “Ik ben een Kempenaar in hart en nieren en trots op de cultuur van hard werken en bereid zijn om samen te werken. Ik heb grote waardering voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt aan het succes van de Kempen en de bedrijven die er gevestigd zijn.” Wim sprak uit vertrouwen te hebben in de toekomst en dankte iedereen heel hartelijk voor de belangstelling en de waardering door de bokaal.